fredag 11 februari 2011

gammalt vs. nytt

När granskarna inte gillar offentlighetsprincipen kan det bara bero på kommersiella skäl, tänker jag. Apropå diskussionen mellan Mattias Jansson, kommunchef i Katrineholm och lokaltidningen Katrineholmskuriren.

Öppenhet, transparens och tydlighet är bra. Men enligt tidningens chefredaktör Krister Wistbacka, är det inte något som gäller alla. I Dagens Media säger han:
– Det är inte våra vanliga läsare som vi får kritik av, det är snarare bloggvalpar. Vi är inte rädda för öppenhet, men det ska vara öppenhet under ansvar och omdöme.
En röst från det förflutna. En redaktör som ser sina läsare som en skock får. Som ska skolas. Och gynna tidningens annonsörer. Själva anledningen till tidningsdöden på något sätt.

Mannen, vars omdöme och ansvarstagande styr vad du och jag får reda på. Lite som Mubarak, Assange och ett par hundratusen till historiska personer.

Redaktör Krister Wistbacka är inte ensam. Det finns flera gammaldags män i samma skola. Fortfarande verksamma. Kommunchef Mattias Jansson är inte heller ensam. Det finns flera människor som tror på öppenhet och transparens. Att sociala relationer är ett bra sätt att byta kunskap med varandra och utveckla saker tillsammans.

Jag är ganska övertygad om vem som vinner i slutändan.

1 kommentar:

Sandra sa...

Varför flyttar alla till Berlin när jag kommer till Hamburg? Är det så mycket hippare där?
Har du kvar Hamburgbloggen?