onsdag 6 oktober 2010

nya vänner

Cecilia Malmström, EU-kommissionär, har varit och skrivit avtal med Libyen, rapporterar Sveriges Radio. Det handlar om att EU ska ge Khadaffi 60 miljoner euro för att ännu mer effektivt se till att flyktingar från afrikanska länder inte tar sig till Europa. Bland annat handlar det något som kallas "effektivare gränskontroller". Låter ganska våldsamt i mina öron. Sedan tidigare fanns en uppgörelse som gjorde att Libyens flotta stoppade båtar med flyktingar. Nu vill vi i Europa tydligen att det ska tas i lite hårdare.

Åkesson och Wilders är inte våra vänner. Men Khadaffi är det. Vi gillar olika.

5 kommentarer:

Helena sa...

Förslag på andra lösningar än tidigare, är det så obekvämt och farligt? Vi får väl göra annorlunda än hittils, utvärdera.

Anonym sa...

Ja så var det med den ÖPPENHETEN!

Medelklassman sa...

Helena: Jag kan rekommendera dig att testa Khadaffi-lösningen själv. Återkom sen med en rapport hur du upplevde det hela.

Kebab sa...

Alltså det här är en riktigt svår fråga.

Det är ju alltså Italien som avtalat med Libyen från början, så flyktingarna kommer hamna där med eller utan dessa 60 miljoner euro.

Ur ett annat perspektiv så kan man ju faktiskt säga att EU ser att levnadsvillkoren är hemska och bestämmer sig för att göra något åt det.

Situationen är så klart långt ifrån optimal, men vad är egentligen alternativet?

Vi kan välja att inte samarbeta med Khadaffi av principskäl, men då blir det ju på bekostnad av förbättringar av dessa flyktingars levnadsvillkor.

Kan man tvinga Berlusconi att öppna flyktingläger i italien?

Annars återstår väl bara alternativet att låta alla komma till Sverige. Fast var ska alla ta vägen? Här bor ju redan asylsökande i tält på campingplatser.

Anonym sa...

Självmål

Ordgaller

Gäst hos väderleken